Bonus

Tuesday, December 25, 2012

DIY Fabric Flower / Bunga Kain

Hai.. suke tak buat bunga daripada kain?
Tak suke takpe tak pakse : P So pade sesiape yang suke tapi tak tahu macam mane nak buat takpe saye boleh tolong tunjukkan.. Jom start :-)

step 1:
Sebelum nak menjahit mestilah kene ade:

- kain
- benang
- jarum
- gunting

Step 2:
Potong kain ikut saiz ni.. berapa ukuran ikut korang la.. nak besar kr nak kecik ke :-) kain nipun just ambil dari kain perca yang dah tak pakai.. buat ape nak membazir kan...






Step 3:
Lipat dua kain panjang yang bercorak ni... Kalau tak nak bagi kain ni terbuka mase menjahit nanti, just pinkan dengan jarum peniti macam dalam gambar 3(1) kat bawah ni.. Pastu mulakan menjahit kain ni start dari awal sampai la habis, macam dalam gambar 3(2) & 3(3) kat bawah ni jugak.. Jahit jelujur kasar je..

3(1)

3(2)

3(3)
macam mana jadi tak macam ni? mesti jadi kan..

Step 4:
Tarik benang pada kain paling hujung sehingga menjadi seperti gumpalan bunge dan matikan jahitan.






Step 5:
Lipat kain yang segiempat sama sehingga menjadi tiga segi.. kemudian jahit jelujur macam gambar 5(1) ni,, pastu tarik benang sehingga kain menjadi seperti dalam gambar 5(2) ni pulak..


5(1)
5(2)

ulang sehingga lima kali sehingga menjadi seperti gambar 5(3) kat bawah ni.. pastu cantumkan bunga sehingga menjadi seperti di 5(4)..

5(3)

5(4)


Step 6:
Ni la hasil dua jenis bunge fabrik yang telah dijahit.. Last step korang just cantumkan je..


tadaaaaa....

jadilah macam ni..



kalau korang dah tahu basic buat bunga fabrik ni.. Lepas ni macam- macam corak lagi korang bolh buat.. Selamat mencuba :-)



Reactions:

4 comments:

  1. wah!!
    cantik2..
    kreatif sangat!!!!!!!!
    hehehe..
    thanks meh..much love..

    from ::Arkitek Hati::

    ReplyDelete
  2. thanks Arkitek Hati :-) welcome dear..

    ReplyDelete
  3. Kreatif dan cantik.nanti nak cuba buat lah,thanks :)

    ReplyDelete

Thanks for your commenting.. Leave your blog link and I will come to your blog :-)